Χριστούγεννα στην Αθήνα… κάποτε

Τίποτα δεν θυμίζει πλέον την Αθήνα της παλιάς εποχής. Μίας εποχής τόσο «παλιάς» που, εν συγκρίσει, με το σήμερα θυμίζει ταινία του Χόλιγουντ. Μόνη εξαίρεση τα αυτοκίνητα που προδίδουν την εποχή που τραβήχτηκαν τα πλάνα.

Τι κι αν και τότε υπήρχε μεγάλη οικονομική ύφεση και αρκετοί, όπως και σήμερα, έφευγαν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον. Συγκρίνοντας τις φωτογραφίες, η Αθήνα του 1960 μοιάζει να είναι βγαλμένη όχι απ’ το παρελθόν, αλλά από κάποιο μακρινό ουτοπικό μέλλον.

Σε κάνει να αναρωτιέσαι πως 58 χρόνια «προόδου», «δημοκρατίας», «εκσυγχρονισμού» και «εξευρωπαϊσμού» μας έφεραν από αυτή την Αθήνα:

Σε αυτήν:

Η πλατεία Ομονοίας και όλο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας κατάντησε από στολίδι της χώρας, στον σκουπιδότοπο της Ευρώπης.

Εκεί που άλλοτε υπήρξε τάξη, αρμονία και ασφαλεία, τώρα υπάρχουν σύριγγες ηρωίνης, οροθετικοί «ακτιβιστές» και χιλιάδες ξένοι.

Σε αντίθεση με αυτές τις εικόνες απόλυτης παρακμής, παραθέτουμε φωτογραφίες από την Αθήνα του ’60, πριν καταστραφεί πλήρως από την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία.

Web Radio