Το Μυθολογικό Υπόβαθρο του Τρίτου Ράιχ

Παρουσιάζουμε σήμερα ενα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ σχετικά με το μυθολογικό – μυστικιστικό υπόβαθρο του Τρίτου Ράιχ.

Η γερμανική αυτή παραγωγή με μια ουδέτερη (ως επί το πλείστον) και ψύχραιμη ματιά ρίχνει φως σε αρκετά σκοτεινά σημεία του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού. Παρέχει μία πληθώρα στοιχείων σχετικά με τις ιδεολογικές βάσεις της εταιρίας της Θούλης και των μετέπειτα μεταφυσικών – μυθολογικών αναζητήσεων και εξερευνήσεων ορισμένων εκ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων του καθεστώτος όπως ο Χ. Χίμλερ.

Αυτό που αποδεικνύει το ντοκιμαντέρ είναι η κοπιώδης προσπάθεια μιας ομάδας ατόμων, που σχετίστηκε και εν τέλει επηρέασε ως ένα βαθμό τον Χίτλερ στα χρόνια της νιώτης του, να προσδώσει μυθολογίες – μυστικιστικές προεκτάσεις στον εθνικοσοσιαλισμό υιοθετώντας κομμάτια της σκανδιναβικής προϊστορίας, συσχετίζοντας έτσι άμεσα τα γερμανικά φύλα με τους βόρειους λαούς. Κάτι που μετέπειτα περιορίστηκε στον νορδικό φυλετικό τύπο.

Αναλύονται όλες οι στρεβλώσεις που επιχειρήθηκαν, στην εν πολλοίς άγνωστη σκανδιναβική μυθολογία, έτσι ώστε να αποτελέσει μια αδιάσπαστη συνέχεια με τις πολιτικές επιδιώξεις των προσωπικοτήτων αυτών, σε ένα γενικότερο σχέδιο ανάτασης του εθνικού γοήτρου της ταπεινωμένης Γερμανίας του μεσοπολέμου. Μιας προδομένης και εξαθλιωμένης χώρας που οι Σύμμαχοι φρόντισαν να αποτελειώσουν με την εξοντωτική «Συνθήκη των Βερσαλλιών».

Το ντοκιμαντέρ, ωστόσο, παραλείπει δύο σημαντικά στοιχεία: πρώτον, το κομμάτι της μυθολογίας που πάρθηκε απ’ τους αρχαίους Έλληνες και δεύτερον τις απόψεις του ίδιου του Χίτλερ, όπως και το μέλλον που επεφύλαξε σε όλους αυτούς τους μυστικιστές.

Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν:

Μετά την ανάληψη της αρχής, όλες οι μυστικές οργανώσεις κι εταιρίες κηρύχθηκαν παράνομες. Μια απ’ αυτές ήταν και η εταιρία της Θούλης, της οποίας μέλη εξορίστηκαν ενώ άλλοι οδηγήθηκαν ακόμα και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο ίδιος ο επικεφαλής της Θούλης, Sebottendorf, μετανάστευσε στην Τουρκία οπού αργότερα ασπάστηκε το Ισλάμ! Επιστρέφοντας στην Γερμανία επεχείρησε να εκδώσει ένα βιβλίο στο οποίο υποστήριζε οτι αυτός ευθύνεται για την άνοδο του Εθνικοσοσιαλισμού, ενώ  κατηγορούσε ευθέως τον Χίτλερ. Στη συνέχεια το βιβλίο απαγορεύθηκε κι αυτός διέφυγε στην Τουρκία όπου όταν ανακαλύφθηκε ότι είναι πράκτορας των Άγγλων αυτοκτόνησε πηδώντας απ’ τη γέφυρα του Βοσπόρου…

Ο μόνος που απόλαυσε μια σχετική «ασυλία» θα λέγαμε από τον Χίτλερ ήταν ο Χίμλερ στον οποίο επέτρεψε να ιδρύσει την γνωστή ομάδα ερευνών Ahnenerbe, χωρίς όμως αυτή να καταφέρει τίποτα απ’ ότι αρχικά φιλοδοξούσε.

Η επίσημη θέση του καθεστώτος ήταν υπέρ ενός «θετικού» Χριστιανισμού, με στόχο την συμφιλίωση καθολικών και προτεσταντών, στον οποίο δεν αναγνωριζόταν η Καινή Διαθήκη. Ο Χίτλερ έλεγε ότι η θρησκεία δεν έχει δουλειά στην πολιτική και ουδέποτε επεχείρησε να γίνει θρησκευτικός μεταρρυθμιστής. Το μόνο που ήθελε ήταν ο λαός του να μην διχάζεται θρησκευτικά και να υπάρξει ειρήνη ανάμεσα στα διάφορα δόγματα, όπως και τις οικονομικές τάξεις. Είναι γεγονός μάλιστα ότι τα κεφάλαια του κράτους προς την εκκλησία αυξήθηκαν, αντί να μειωθούν.

«Ο Εθνικοσοσιαλισμός δεν είναι ένα μυστικιστικό, λατρευτικό κίνημα. Είναι αποκλειστικά ένα λαϊκό πολιτικό δόγμα βασισμένο σε φυλετικές αρχές. Σκοπός του δεν είναι (η δημιουργία) μιας μυστικιστικής κάστας, αλλά η φροντίδα και η διοίκηση ενός λαού που τον ενώνουν δεσμοί αίματος». Α. Χίτλερ, 6 Σεπτεμβρίου 1938.

Τέλος, θα κλείσουμε με ενα απόσπασμα ομιλίας του Δρ. Γκαίμπελς αναφορικά με το ποιες ήταν οι επιδιώξεις του καθεστώτος στο θέμα της θρησκείας και του θρησκευτικού διχασμού μεταξύ Χριστιανών και Παγανιστών που, αν και δεν υπήρχε τότε, υπάρχει σήμερα διάχυτος στις τάξεις των εθνικοσοσιαλιστών.

«Ο Εθνικοσοσιαλισμός πρέπει να είναι για πάντα η κρατική θρησκεία των Γερμανών. Το κόμμα μου είναι η εκκλησία μου και πιστεύω ότι μπορώ να υπηρετήσω καλύτερα τον Κύριο αν εκτελέσω την θέλησή Του και ελευθερώσω τον καταπιεσμένο λαό μου από τις αλυσίδες της σκλαβιάς. Αυτό είναι το Ευαγγέλιό μου». Ι. Γκαίμπελς, 16 Οκτωβρίου 1928.

 

(Αναδημοσιεύουμε στο Vimeo την πολύ καλή δουλειά του Συναγωνιστή Sturm Abteilung μιας και οι νέοι νόμοι της ευρωπαϊκής ένωσης σε συνδιασμό με την πολιτική του YouTube καθιστούν αδύνατη την χρήση της πλατφόρμας).

Web Radio