Ευρωβαρόμετρο: Το 52% των Ελλήνων θεωρεί ανώφελη την συμμετοχή μας στην Ε.Ε.!

 

Δημοσκόπηση «Parlemeter» 2016

Η δημοσκόπηση «Parlemeter» 2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διενεργήθη στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2016 από την Kantar Public (πρώην TNS opinion). Στο σύνολο τους ερωτήθηκαν 27,768 ευρωπαίοι πολίτες, εκ των οποίο και 1,003 Έλληνες. Στα γραφήματα που ακολουθούν η άποψη των Ευρωπαίων αποτυπώνεται με μπλε χρώμα και των Ελλήνων με κίτρινο.

 

rfenhten

mnbv

 

Στο επίσημο σάιτ του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου διαβάζουμε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η φωνή τους λαμβάνεται ολοένα και λιγότερο υπόψη, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε 26 από τα 28 κράτη μέλη, εκτιμάται ότι η φωνή τους μετράει περισσότερο στη χώρα τους (53% κατά μέσον όρο, -10 έναντι του 2015) από ότι σε επίπεδο ΕΕ (37% κατά μέσον όρο, -2). Ερωτώμενοι σχετικά με την κατεύθυνση που λαμβάνουν τα πράγματα τόσο στην ΕΕ (54% «τα πράγματα βαίνουν προς την λανθασμένη κατεύθυνση», +13 έναντι του 2015) όσο και στη χώρα τους (54% «το ίδιο», +14), οι Ευρωπαίοι δείχνουν όλο και πιο απαισιόδοξοι.

Από τα συστατικά στοιχεία της ευρωπαϊκής ταυτότητας, όπου διαπιστώνεται επίσης σημαντική υποχώρηση είναι αυτή της υποχώρησης του ενιαίου νομίσματος ως μίας από τις βασικές της συνιστώσες (33%, -6), ιδίως στη ζώνη του ευρώ.»

http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/el/20161110PVL00113/Δημοσκόπηση-Parlemeter-2016

 

mjytky

j6jht

 

Τρεις στους πέντε Ευρωπαίους θεωρούν πως η συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επωφελής, ωστόσο οι Έλληνες (μαζί με τους Κύπριους) πιστεύουν κατά πλειοψηφία το αντίθετο! Το 52% των Ελλήνων θεωρεί πως η συμμετοχή στην ΕΕ δεν έχει ωφελήσει (ποσοστό ενισχυμένο κατά 11 μονάδες σε σχέση με πέρυσι.). Το 41% δηλώνει πως έχει πολύ αρνητική εικόνα για το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, ενώ ένας στους τρείς Έλληνες (29%) θεωρεί πως η συμμετοχή μας στην Ε.Ε. είναι κάτι κακό, με το 39% να είναι ουδέτεροι. Επίσης, μόνο το 13% των Ελλήνων πιστεύει ότι η άποψη του μετράει στην Ε.Ε., ενώ το 85% γνωρίζει ακριβώς ποιά είναι η πραγματικότητα, ότι είμαστε δηλαδή απλοί εντολοδόχοι.

Στην ερώτηση αν «αυτή την στιγμή τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση», το 54% σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό δείγμα απαντά πως κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση – ποσοστό μάλιστα που ενισχύεται κατά 13 μονάδες σε σχέση με πέρυσι.

Διευρωπαϊκά, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών απαντήσεων καταγράφονται σε Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Μάλτα και Πολωνία (από 86% μέχρι 80%). Κάτω από το μισό σε θετική απάντηση βρίσκονται η Ιταλία (με 38%), η Ελλάδα (με 44%) και η Κύπρος με το ίδιο ποσοστό, η Αυστρία (48%) και η Βουλγαρία (49%).

Στους λόγους για τους οποίους συγκεκριμένα το δείγμα στην Ελλάδα θεωρεί πως η ΕΕ έχει ωφελήσει τη χώρα, το 44% αναφέρει τη συμβολή στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας, το 34% πως η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ βελτιώνει τη συνεργασία της χώρας με τα υπόλοιπα μέλη και το 32% πως η συμμετοχή δίνει δυνατότερη φωνή της Ελλάδας στον κόσμο.

Ολόκληρη η έρευνα εδώ: http://www.europarl.europa.eu/pdf/eurobarometre/2016/parlemetre/parlemeter_2016_el_el.pdf

 

Αν αναλογιστούμε ότι τα ποσοστά αυτά παρουσιάζονται σε μια απολύτως καθεστωτική δημοσκόπηση του Ευρωκοινοβουλίου τότε μπορούμε να υποθέσουμε εύλογα ότι η πραγματική άποψη των Ελλήνων για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ χειρότερη. Η δημοσκόπηση αυτή, την οποία δεν πρόβαλαν οι κοινοβουλευτικοί εθνικιστές δείχνει ότι το πρώτο βήμα έχει γίνει και η πλάστιγγα γέρνει ήδη υπέρ του Grexit!

Τώρα εξαρτάτε από μας η ενίσχυση της άποψης αυτής στον κόσμο μέσω των συνεχών δράσεων μας. Πάγια θέση μας είναι και θα είναι η έξοδος της χώρας απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρώ και το ΝΑΤΟ.

 

Α.Τ.

Web Radio